Casino Aboriginal Medical Service
Kevin O'Brien Architects in association with AECOM

The idea of the Casino Aboriginal Medical Service was to find a way to open and close a building to the
environment to balance competing experiential and energy use pursuits. The relief of medical staff's
high stress levels was the central priority, with a strategy around light becoming the enabler. The
Medical Service with a brick street elevation, entry and courtyard, is sympathetic yet striking in its
differences with the prevailing historical buildings of Casino. There is only one brick, only one bond, and
only one special. Within the rule of 'one' it has been possible to yield a flat elevation that has depth,
and a large wall that has scale and proportion. The plan is essentially three parts, with the entry and
meeting rooms to the street; the consulting rooms to the sky-lit corridor; and the staff offices around the
courtyard native garden. Cool room panels with a reflective foil externally seal the masonry perimeter
of insulated cast-on-site concrete panels and brick. LVL framed double glazed curtain walls to the
street, skylight and courtyard provide minimal thermal gains and maximum vision.

Images: © Toby Scott